TÜSİAD’ın Türkiye sanayisinin dönüşümüne destek sağlamak amacıyla yürüttüğü TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı’nın (TÜSİAD SD²) STEP (Sanayi-Teknoloji Entegrasyon Programı) etkinliği çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Etkinliğin ‘’Tedarik Zincirleri Bütününde Dijital Ekosistem Oluşturmanın Önemi’’ başlıklı oturumunun konuşmacıları arasında TÜBİTAK TÜSSİDE Teknoloji Stratejileri ve Dijital İş Modelleri Lideri ve Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya da yer aldı.
5 Kasım tarihinde düzenlenen STEP’te, “Dijital Dönüşümün Aktörleri için Stratejik Planlamanın Önemi”, “Dijital Dönüşümde Aynı Dili Konuşmak”, “Teknolojiyi Üretmek, İşi Yürütmek”, “Sürdürülebilirlik Açısından Teknolojinin Yarattığı Fırsatlar”, “Yeni Teknolojilerin Açtığı Yeni Alanlar”, “Tedarik Zinciri Bütününde Dijital Ekosistem Oluşturmanın Önemi”, “TÜSİAD SD²’den Bir Yatırım Yolculuğu” başlıklı oturumlar düzenlendi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ve TÜSİAD SD2 Görev Gücü Başkanı Perihan İnci’nin yer aldıkları açılış oturumunda Simone Kaslowski izleyicilere TÜSİAD SD2 Programının dijital dönüşümde oynadığı rolden ve programın sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemi oluşturulmasına dönük katkısından bahsetti. TÜSİAD SD2 Görev Gücü Başkanı Perihan İnci ise programın dört yılda geldiği aşamayı ve TÜSİAD SD2 Dijital Platformu’na dönüşümünü paylaştı.
TÜSİAD SD² STEP 2021 kapsamında gerçekleştirilen ‘’Tedarik Zincirleri Bütününde Dijital Ekosistem Oluşturmanın Önemi’’ oturumunda ise TÜBİTAK TÜSSİDE Teknoloji Stratejileri ve Dijital İş Modelleri Lideri ve Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya ile Ford Otosan CDO & Bilgi Teknolojileri Lideri Hayriye Karakuzu Karadeniz yer aldı.
Moderatörlüğünü TÜSİAD SD² Görev Gücü Üyesi, Medianova Kurucusu ve CEO Serkan Sevim’in yaptığı oturumda kamunun ve özel sektörün tedarik zincirlerinde dijital ekosistem oluşturması ve geliştirilmesi adına yürütülen çalışmalar ve uygulamalar ele alındı.
İmalat Sektörü için Veri Uzayları Projesi‘nde iki bine yakın imalatçı firmayla görüşüldü
Sertaç Yerlikaya konuşmasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi kapsamında Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi’nde öne çıkan en önemli başlıkların veriye ulaşma ve veriyle karar verme olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Bakanlık desteğiyle yürütülen çalışmalardan örnekler veren Yerlikaya, bu çalışmalar arasında Dünya Bankası -TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığıyla yürütülen “Türkiye’de İmalat Sektörü için Veri Uzayları Projesi”nden söz etti.
Yerlikaya, proje kapsamında tekstil, kimya, ilaç, mobilite , makine ve elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren farklı ölçekteki firmaların veri paylaşımı ile ilgili durumlarının ve ihtiyaçlarının tespit edildiğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Tübitak Bilgem ile yürütülen bu çalışmada veri paylaşımında hangi engellerle karşılaşıldığı, sektörel platformların oluşup oluşmadığı, oluşabilmesi için neler yapılabileceği ve genel olarak sektörün veri konusuna yaklaşımının ne olduğunu öğrenerek mevcut durumun tespit edilmesi ve çözüm önerileri oluşturulmasının hedeflendiğini aktardı.
Veri paylaşımında eksikler kadar veri yönetimi için fırsatlar da var
Sertaç Yerlikaya Türkiye’de iki bine yakın firma ile gerçekleştirilen ankette önemli bulgulara ulaşıldığını belirterek şu bilgileri verdi:
‘’Görüştüğümüz firmaların yüzde 18’inin veri paylaşımında bulunduğunu, geri kalan yüzde 82’nin ise veri paylaşımı yapmadığını gördük. Veri paylaşımında öne çıkan sektörlerden mobilite ve ilaç sektöründe ise veri paylaşımı düzeyinin yüzde 35 civarında olduğunu belirledik.Anketimizin bir diğer sonucu da katılan firmaların yüzde 35’inin gelecekte veri paylaşımı yapmayı düşündüğünü gösteriyor. Ağırlıklı olarak KOBİ’lerden oluşan bu firmalar Ar-Ge ve ürün geliştirme konularında veri paylaşımına açık olduklarını belirtiyorlar.
Şirketlerin verilerini neden paylaşmadığına dair sorumuza verilen yanıtta ise altyapı ve insan kaynağının yetersizliği yanıtı öne çıktı. Burada da detayları irdelediğimiz sektörlerden ilaç sanayi temsilcileri, veri paylaşımı yapılması gerektiği konusuna ikna olmaları halinde altyapı ve insan kaynağına yatırımlarının sorun olmaktan çıkacağı; gerekli yatırımların sektör tarafından zaten yapılacağı yönünde görüş bildirdiler. Aslında aldığımız bu sonuçlar,veriyle yönetim konusunda önümüzde önemli fırsatların olduğunu bize göstermiş oluyor’’.
Manisa OSB’de teknoloji tedarikçileri için dijital dönüşüm projesi
Sertaç Yerlikaya konuşmasında ayrıca, firmaların dijital dönüşüm ve Ar-Ge süreçlerine yönelik kamu tarafında sürdürülmekte olan destek programlarına da değindi. Destek programlarının bütüncül ve hızlandırıcı olmasının hedeflendiğini, veriye dayalı modellendiğini belirten Yerlikaya, programların farklı ihtiyaçlara göre tasarlandığını vurguladı.
Sadece şirketlerin değil, arayüzlerin-rekabet öncesi işbirliği merkezlerinin de destek ihtiyacı olduğunu ekleyen Yerlikaya, bu amaçla Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yürütülen dijital dönüşüm değerlendirme ve yol haritası çalışmasının şirketlerin dijital dönüşüm ihtiyaçlarının ve rekabet öncesi işbirliği merkezlerinin yapacağı ortak yatırımların belirlenmesi için bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
Bu çalışmanın, şirketlerdeki verinin iyileştirilmesi ve görselleştirilmesi konusunda atılması gereken adımları göstermesi bakımından verimli sonuçlar ürettiğini ekleyen Yerlikaya, Manisa OSB’de şirketlere yön vermek için veri görselleştirme ve veri analitiği konusunda yapılacak ortak yatırımlar ve destek modelleri üzerinde çalışıldığını belirtti. Sertaç Yerlikaya, ‘’Dijital dönüşümde hem teknoloji kullanıcıların hem de teknoloji tedarikçilerinin gelişmesine olanak sağlamaya çalışıyoruz. Dijital dönüşümün temel ihtiyacı veriyi sağlama, temizleme ve kullanma için makine yatırımı yerine daha çok insan kaynağı yatırımı, yazılım almak yerine hizmet kullanımı gerekiyor. Mevcut destek mekanizmaları fiziksel alımlar üzerine kurgulanmış olduğundan destek kalemlerinin insan kaynağı ve hizmet alımına yoğunlaşması oldukça önemli değişimler gerektiriyor. Senaryolar bazında hazırlıklar devam ediyor.’’ ifadelerini kullandı.
Veriye dayalı işbirliği
Oturumda söz alan Ford Otosan CDO & Bilgi Teknolojileri Lideri Hayriye Karakuzu Karadeniz ise, kullandığımız teknolojilerin değişmesiyle birlikte müşteri davranışlarının da, tedarikçi önceliklerinin de hızla değiştiğini belirterek, tedarik zincirlerinin dijital dönüşümünün temelinde veriye dayalı daha fazla işbirliğinin öne çıkması gerektiğini ifade etti.
Karadeniz konuşmasında şu saptamaları dile getirdi:
‘’İçinde olduğumuz bu değişim yolculuğuna biz çok daha önce çıktık ama bugün geldiğimiz noktada daha verimli, daha esnek, kaliteli adımlar atmaya ihtiyaç var. Teknolojik dönüşüm için nasıl bir çerçeve çizeceğimize ve bu çerçeve içinde ortak adımları nasıl bir işbirliği içinde atacağımıza karar vermemiz kritik önem taşıyor. Bu dönemde veriyi çok düzgün toplamak, kullanabilir hale getirmek için temizlemek, algoritmaları sürekli geliştirmek, veriye dayalı düzenli analizler yapmak ve sonuç olarak tedarik zinciri boyutuyla düşündüğünüzde tüm bu dijital yetkinlikleri geliştirmek adına işbirliği içinde olmalıyız. Zincirin en zayıf halkası kadar güçlü olduğumuzu unutmamalıyız’’.
İşbirliğinde kimlerle birlikte çalışılabileceğini belirlemek için problemleri iyi tanımlamak gerektiğini belirten Karadeniz, problemleri iyi tanımlamanın kolay olmadığını, ancak başarılı sonuçlar için zorunlu olduğunu belirtti. Karadeniz, Ford Otosan olarak dijital dönüşüm ihtiyaçlarına çözüm ararken her zaman hazır çözümler bulamadıklarını, teknoloji tedarikçilerine imkan sağlayarak birlikte geliştirme yaptıklarını böylece hem kendi sorunlarını adreslerken hem de teknoloji tedarikçilerinin gelişimine katkıda bulunduklarının altını çizdi. Karadeniz ayrıca, dünyanın birçok ülkesinde faaliyette bulunan ve ihracat yapan Ford Otosan sayesinde işbirliği yaptıkları teknoloji tedarikçilerinin dünyaya açılma fırsatı kazandığını, şirket olarak bu konuyu önemsediklerini belirtti.
TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı Hakkında
TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı (TÜSİAD SD2), TÜSİAD’ın sanayinin dijital dönüşümü konusunda hazırladığı raporların ve paydaşlarla gerçekleştirdiği istişarelerin bir çıktısı olarak, temel anlamda dijital dönüşüm alanında arz-talep kopukluğunu gidermek için 2018’de hayata geçirildi. TÜSİAD SD2’nin 2018–2019–2020 dönemlerinde Teknoloji Kullanıcıları ve Teknoloji Tedarikçilerinin buluşturulmasıyla ekosistemin güçlendirilmesi, teknoloji kullanıcılarının ihtiyacına çözüm bulunması, KOBİ’lerin teknoloji üretiminin desteklenmesi, yereldeki Teknoloji Tedarikçi ağı ve yetkinliğinin tanıtılması ve iyi uygulama örneklerinin ortaya konması amaçlandı ve gerçekleştirildi.
TÜSİAD SD2, “Sanayide Dijital Dönüşüm” temalı ilk program olarak gelişimini sürdürdü ve geçtiğimiz üç dönemde, Teknoloji Kullanıcılarından 40+ çözüm arayışı çağrısı, Teknoloji Tedarikçilerinden ise 680+ çözüm önerisi başvurusu alarak, devamındaki eşleşmeler ve program sürecinin tamamlanmasıyla birlikte değerli dijital çözümlerin geliştirilmesine imkan sağladı. Pek çok aşaması dijitalde yürütülen TÜSİAD SD2 Programı’nın 2021 yılı itibarıyla TÜSİAD SD2 Dijital Platformu’na evrilmesiyle, ekosistemin daha da genişletilmesi hedefleniyor.
STEP 2021 oturumlarını izlemek isteyenler için link:
https://www.youtube.com/watch?v=WuhHVuJddhU