Türkiye Açık Kaynak Platformu bünyesinde faaliyetlerini geçtiğimiz aylarda Türkiye’de açılan iki kampüsüyle sürdüren yeni nesil kodlama eğitiminin uluslararası alandaki önemli markalarından Ecole 42 hakkında merak edilenler ‘’Yeni Nesil Kodlama Yolculuğu : Ecole 42’’ seminerinde yanıtlandı.
Türkiye Açık Kaynak Platformu Ekosistem Koordinatörü Müge Şahin Kocahan’ın verdiği seminerde 42 Okulları öğrencileri ve öğrenci adayları, havuz eğitimlerinden sanal kampüse A’dan Z’ye merak edilen tüm detayları öğrenme fırsatı buldu.
Müge Şahin Kocahan,10 Kasım tarihinde çevrimiçi gerçekleştirilen seminerde, Türkiye Açık Kaynak Platformu hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı. Platform’un temel misyonunu ‘’Türkiye’de açık kaynak yazılım ekosistemini oluşturmak, yazılımcı sayısını artırmak ve ihraç edilebilir yazılım ürünleri geliştirmek amacıyla kamu, özel sektör, üniversite, eğitim kurumları ve topluluklardan oluşan geniş bir paydaş ağıyla işbirliği ortamını oluşturmak’’ şeklinde özetleyen Kocahan, 2023 vizyonu doğrultusunda ülkemizin yazılım ihraç eden bir ülke olması hedefine yönelik Platform çatısı altında sürdürülen çalışmaları anlattı.
Türkiye Açık Kaynak Platformu bünyesinde bu doğrultuda çeşitli başlıklarda çalışma grupları oluşturduğunu belirten Kocahan, Türkçe Doğal Dil İşleme, Pardus, Sunucu Yönetim Sistemleri, Mobilite Yazılımları, Dijital Rozet ve Akıllı Şehirler olmak üzere, altı farklı başlık altında çalışmalar yürütüldüğünü ekledi.
Türkiye’de açık kaynaklı yazılım geliştirme kültürünü olgunlaştırmak ve yazılımcı havuzunu 500 bine çıkararak ekosistemi büyütmek hedefi doğrultusunda Platform olarak seminerler, buluşmalar, yarışma ve özel etkinlikler olmak üzere çok çeşitli faaliyetleri koordine ettiklerini sözlerine ekleyen Kocahan, bu hedefin bir parçası olarak dünyanın en yenilikçi yazılım okullarından Ecole 42 ile yapılan işbirliği sonucunda Türkiye’nin 42 Okulları network’üne dahil olduğunu ifade etti. Hali hazırda 23 ülkede 36 ayrı kampüste 12 bin öğrenciye sahip olan 42 ağında bugüne dek 2.500 mezun verildiğini belirten Kocahan, mezunların çok hızlı biçimde istihdam edildiğini vurguladı.
Globalde 42 Okulları’na dair sayısal verileri de paylaşan Müge Kocahan, 42 öğrencilerinin yüzde 47’sinin ön kodlama bilgisi olmadığı, yüzde 67’sinin staj sonrası uzun dönemli iş teklifi aldığı, yüzde 12’sinin ise kendi girişimlerini kurmuş olduğu bilgisini verdi.
Ecole 42 dünyanın önde gelen üniversiteleri ile aynı ligte yarıştı; etik ilkelerde birinciliğe uzandı
42 Okulları’nda girişimciliğin özellikle teşvik edildiğini ve girişimci olmak isteyen öğrencilere destekler sunulduğunu belirten Müge Kocahan, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Ecole 42, 18 yaş üzeri öğrenciler için ücretsiz kodlama eğitimleri sunan, birbirinden öğrenme ve oyunlaştırarak öğrenme gibi yeni nesil öğrenme metotlarıyla başarısını kanıtlamış, öğrenciler arasında rekabetten çok dayanışma, saygı, eşitlik, mükemmellik ve motivasyon temelli ilişkilerin kurulmasına olanak sağlayan bir uluslararası ağ.
42 Okulları’nda etik konusuna özel bir önem veriliyor. Kısa süre önce açıklanan ve dünyanın önde gelen üniversitelerinin değerlendirildiği WURI Endeksi’nde Etik alanında dünya birinciliği Ecole 42’ye verildi. Yenilikçilik alanında ise, Stanford ve Harvard gibi önemli kurumlar içinde, dünyanın ilk 10 üniversitesi arasında yer aldı. Ecole 42, 2025 yılına dek dünyanın farklı ülkelerinde 50 kampüse ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca 2025’e dek bir sanal kampüs kurulması hedefi söz konusu.42 Network genelinde 2025 hedeflerinden biri de kadın öğrenci oranını yüzde 35’e yükseltmek. 42 İstanbul ve 42 Kocaeli kampüslerimizde ise kadın öğrenci oranımızın yüzde 20 olması sevindirici. Bu oranı yükseltmek için elbirliğiyle çalışacağız. Türkiye’deki iki okulumuz açıldığından bu yana ‘’42 Okulları farklı illerde de açılacak mı?’’ sorusunu alıyoruz. Bu yönde hedeflerimiz var, çalışmalar sürüyor. Ayrıca bir donanım geliştirme laboratuvarı açmak da ileriye dönük planlarımız arasında bulunuyor’’.
‘’Yurtdışındaki 42 kampüslerinden birinde de eğitiminize devam edebilirsiniz’’
Dünyadaki her 42 kampüsünde aynı kalitede eğitimlerin verildiğini aktaran Kocahan, öğrencilerin ilk yılın sonunda farklı bir ülkedeki kampüste eğitime devam etmek istemesi halinde, o ülkedeki kampüsün şartlarına bağlı olarak, eğitimini yurtdışına alabileceği bilgisini verdi. İlk yıl temel programa devam eden öğrencilerin ikinci yıl uzmanlaşmak istedikleri alanı seçerek ilerleyebileceğini kaydeden Kocahan şöyle devam etti:
‘’ İki zorunlu staj programımız var. Platformumuz bünyesindeki üye firmalara bu konuda öncelik veriyoruz. Öğrenciler de firmalar da eğitimin ilk gününden itibaren karşılıklı bir iletişim halindeler. Eğitim süreci boyunca bu etkileşim devam ediyor.
42 Okulları’nda sunulan eğitim ortamı sadece yazılım becerileri kazandırmakla kalmıyor, öğrencilerin kişisel gelişimlerine, sosyal ilişkilerine dönük yetkinliklerini de geliştirme fırsatı sunuyor.Ayrıca programda bir eğitmenin olmaması; öğrencilerin birbirlerinden öğrenme yoluyla hem öğrenci hem de eğitici olabilmesi son derece farklı bir deneyim’’.
Sanal kampüs açılıp açılmayacağı yönünde çok soru aldıklarını ifade eden Müge Kocahan, 42 Network’ünün ileriye dönük bir planlaması olduğunu ancak birbirinden etkileşerek öğrenme modelinde kampüste öğrenciler arasında oluşan sinerjinin çevrimiçinde mümkün olmayan benzersiz bir deneyim yaşattığını ifade etti.
Seminer, öğrenciler ve öğrenci adaylarından gelen soruların yanıtlanması ile sona erdi.
Seminer videosu: https://www.youtube.com/watch?v=UKmK6MCn0wM