Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Bilişim Vadisi yürütücülüğünde TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığı, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Gebze Ticaret Odasının destekleri ile hayata geçirilen Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli Yazılımcı Okulu açıldı.
Öğrenciler arasında öğrenmeye dayalı bir metot kullanan yazılım okulları Ekol 42’nin küresel ağının 42 İstanbul’dan sonra, Türkiye’deki ikinci adresi olan 42 Kocaeli, Bilişim Vadisi’nde yer alıyor.
Mezunların hemen hemen hepsinin iş bulduğu Ekol 42, öğrencilerin bir öğretmen olmadan oyunlaştırma yöntemini kullanarak yazılım alanında sınırlarını keşfetme prensibine dayanıyor. 42 Kocaeli’nin Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’ndeki resmi açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gerçekleştirdi. Öğrencilerle sohbet eden Bakan Varank, ilk ders zilini çaldı.
Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyada 42 okullarında eğitim alan öğrencilerin yaklaşık yarısının daha önceden hiçbir kodlama deneyimi olmamasına rağmen mezunlarının tamamı istihdam edildiğini belirterek “Buradan mezun olan öğrenciler bilişim ve yazılım alanında dünyanın en iyi şirketlerinde çalışmaya başlıyor. Bu okullar aslında özel yetenek havuzu vazifesi gören, yazılım sektörü için bulunmaz bir insan kaynağı alanı konumunda.” dedi.
ÜÇ BİNDEN FAZLA BAŞVURU SONUCUNDA 172 KİŞİ İLK HAVUZ EĞİTİMİNE KAYDOLDU
Yazılım alanında uluslararası yenilikçi öğretim modeliyle öne çıkan Ekol 42 okullarının Türkiye’deki ilk okulu olan 42 İstanbul, eylül ayı başında Vadi İstanbul’da faaliyetlerine başladı. Ekol 42’nin küresel ağına Türkiye’den dahil olan ikinci okul olan 42 Kocaeli de Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törenle açıldı.
Yürütücülüğünü Bilişim Vadisi’nin yaptığı Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli, 339 bilgisayar kapasitesi ile 1155 metrekare alanda 7/24 eğitim verecek. Tüm Türkiye’den 3 binden fazla başvuru alınan yazılım okulunda 172 kişi ilk havuz eğitimine kaydoldu. 42 Kocaeli’nde eğitim görecek öğrenciler, Bilişim Vadisi kampüsünde teknoloji ekosisteminin tam göbeğinde eğitim alma imkanına sahip olacak.
Törende, yeni nesil kodlama yolculuğuna başlayan gençlere seslenen Bakan Varank, şunları kaydetti:
BULUNMAZ BİR İNSAN KAYNAĞI
Dünyada 42 okullarında eğitim alan öğrencilerin yaklaşık yarısının daha önceden hiçbir kodlama deneyimi olmamasına rağmen mezunlarının tamamı istihdam ediliyor. Buradan mezun olan öğrenciler bilişim ve yazılım alanında dünyanın en iyi şirketlerinde çalışmaya başlıyor. Bu okullar aslında özel yetenek havuzu vazifesi gören, yazılım sektörü için bulunmaz bir insan kaynağı alanı konumunda. 42 İstanbul ve 42 Kocaeli okullarımızın da yakın zamanda aynı performansı yakalayacağına inanıyorum.
İDDİAMIZ BÜYÜK
Siz gençlerimizden beklentimiz, birer girişimci olarak Türkiye’nin geleceğine ve bilişim ekosistemine katkı sunmanız. Ülkemizde açık kaynak yazılım geliştirme kültürünü sağlamlaştırmada iddiamız büyük. Biz gençlerimizin içlerindeki teknoloji ateşini büyütmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. İşte geçen hafta 40 bin takımın başvuruda bulunduğu bir teknoloji festivalini 72 paydaşımızla birlikte gerçekleştirdik. TEKNOFEST yarışmalarında dedesinin tarlasından ilham alarak Uzayda tarım yapabilecek robotları üretmeye çalışan gençlerimiz bile vardı.
KAHRAMANLARA İHTİYACIMIZ VAR
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Hackİstanbul etkinliğinde 2 bine yakın yazılımcı genç siber güvenlik alanında hünerlerini gösterdi. Geçtiğimiz aylarda ABD’de bir şehirde su şebekesi sistemine sızan siber korsanlar içme suyunda bulunan klor miktarını arttırarak yüzlerce insanı kolaylıkla zehirledi. Şirketler kötü niyetli yazılımlar üzerinden telafisi güç kayıplarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu sebeple yazılım dünyasında da ülkesini ve vatandaşlarını gözünü kırpmadan koruyacak kahramanlara ihtiyacımız var.
AJANSLARDAN 27 MİLYON TL’LİK DESTEK
İSTKA VE MARKA’nın ortaklığında 27 milyon liralık güdümlü proje desteği kurulan okullar, 7 gün 24 saat ücretsiz eğitim veriyor. Ekol 42 okulları, öğrenci-öğretmen ilişkisi yerine öğrenciler arasında öğrenmeye dayalı bir model ile çalışıyor. Bu modelde katılımcıların eleştirel düşünme, takım çalışması ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca bir ekip de müfredata rehberlik ediyor.
YENİLİKÇİ MÜFREDAT
Ekol 42 müfredatında ilk olarak öğrenciler temel programlama kavramlarını ve C dilinin temellerini öğreniyor. UNIX, grafik programlama ve web programlamaya başlayan öğrenciler için müfredat derinleşiyor. Öğrenciler, sonraki aşamalarda Nesne Yönelimli Programlama, Mobil, İşlevsel Programlama, Web Güvenliği, Tersine Mühendislik, Kötü Amaçlı Kod, Çekirdek Programlama, Ağ Programlama, Yapay Zeka, 3B gibi uzmanlık isteyen alanlarda çalışmalar yapabiliyor.
PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ
23 ülkedeki 36 kampüsüyle uluslararası bir marka olan Ekol 42, dünyanın en iyi kodlama okulları arasında gösteriliyor. Yazılım eğitimi konusunda paradigma değişimi sağlaması beklenen bu okulların, Türkiye’nin yazılımcı potansiyelini üst seviyelere çıkararak bu alandaki uluslararası rekabet gücünü artırması hedefleniyor.
TÜRKİYE AÇIK KAYNAK PLATFORMU YENİ ÜYELERLE BÜYÜYOR
Açılış töreninde, 23 üye ve 7 sponsordan oluşan Türkiye Açık Kaynak Platformunun yeni üyeleri de tanıtıldı. Getir, BAYKAR ve Gebze Ticaret Odası’na katılım plaketleri verildi. Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar adına SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş ve Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek’e plaketleri takdim edildi.
2023 HEDEFİ: TÜRKİYE’DEN 10 UNİCORN ÇIKARMAK
Bakan Varank, plaket sunumu sırasında yaptığı konuşmada, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nden bahsederek, “Türkiye’den 2023 yılına kadar en az 10 unicorn, yani milyar doların üzerinde değerlemeye ulaşan şirket çıkarmak istiyoruz, bunlara da ‘Turcorn’ diyeceğiz dedik. O zaman bizimle dalga geçtiler. Dediler ki ‘Türkiye’de öyle bir ekosistem yok, öyle girişimcilik atmosferi yok. Türkiye’den unicorn, Turcorn falan çıkmaz.’ Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin unicorn sayısı 5’e ulaştı. İnşallah 2023 yılına kadar da 10’a ulaşacak.” dedi.
ÖĞRENCİLER ANLATIYOR: BİRBİRİMİZDEN ÖĞRENİYORUZ
42 Kocaeli okulu öğrencilerinden Bilgisayar Mühendisliği mezunu Berke Tolga, hayalinin oyun şirketi kurmak olduğunu belirterek “Herhangi bir öğretmen yok arkadaşlarla birbirimize anlatıyoruz. Birbirimizden öğreniyoruz. Sürekli etkileşim halindeyiz ve hiç bir şey bilmesek bile birilerine anlattığımızda kendimizin daha çok öğrendiğini hissediyoruz. Çok farklı bir model var. Kurcalayarak o bilgiyi biz kendimiz edinmeye çalışarak aynı zamanda bilgiyi nasıl öğreneceğimizi de öğreniyoruz.” dedi.
SINIRLARIMI ZORLAMAK İSTİYORUM
İşletme Mühendisliği öğrencisi Yağmur Atilla, gece boyunca hiç uyumadığını ifade ederek “Kafamı koyduğumda, dinlenmek istediğimde hemen aklıma bir şeyler geliyor. Kodlar ile ilgili eğitim programıyla ilgili. Biraz da merak var daha neler yapabilirim diye. Sınırlarımı zorlamak istiyorum.” diye konuştu.
OKULUMU DONDURDUM
Tuğba Aktaş, bilgisayar mühendisliğinde okuduğu ancak 42 Kocaeli için okulunu dondurduğunu vurgulayarak “Okulumu dondurmaya değer bir yer. Çünkü hem sıcak bir ortam hem öğreniyorum. Okulda bir şey öğreniyoruz ama kendinizin de sürekli ittirmeniz gerekiyor. Burada zorunlu olarak kendimi ittiriyormuşum gibi hissediyorum.” dedi.
Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu, İSTKA Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ve TÜBİTAK TÜSSİDE Enstitü Müdürü İsmail Doğan katıldı.
Törende Platform’un Kurucu Üyeleri olan; Microsoft, Aselsan, Havelsan, Intertech, Kuveyt Türk, Turkcell Teknoloji, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Baykar, OBSS, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Teknoloji, Koç Üniversitesi, Türkiye Bilişim Derneği, TÜSİAD, TÜBİSAD ve TÜBİTAK ile platformun sponsor üyeleri olan AWS, SAP, Globalnet, Veripark ve Profelis’ten katılımcılar da yer aldı.
Haberin videosu : youtu.be/MXsMd30AUeY