Türkiye Açık Kaynak Platformu tarafından çevrimiçi gerçekleştirilen Açık Seminer dizisi, 15 Eylül tarihinde “Gelecek ve Yapay Zeka” ve “Yapay Zeka Çağında Yeni Liderlik Yaklaşımı ve FuturaBox” konularıyla takipçileri ile buluştu. Seminerin konuklarından Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nafiz Arıca, sunumunda yapay zekanın geleceğine dair öngörülerini paylaşırken; Ata Holding Genel Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Köklü, yapay zekanın iş dünyasında değişen parametrelere bağlı olarak yeni tip liderlik anlayışını nasıl değiştirdiğini anlattı.
Açık Seminer’in bu ayki konuklarından Prof. Dr. Nafiz Arıca, 21. yüzyılda iklim değişikliği, yoğun nüfus hareketlilikleri, göçler, küresel eşitsizlikler, dünya nüfusunun giderek yaşlanması gibi temel problemlerle karşı karşıya olduğumuzu belirterek, dünyayı değiştirecek teknolojilerin ağırlıklı olarak yapay zeka temelli olacağını vurguladı. Yapay zeka alanındaki yıkıcı ve yenilikçi teknolojilerle birlikte mekandan ve zamandan bağımsız olarak fiziksel uzay ve siber uzayın bir araya geldiği bir dünyada yaşayacağımızı aktaran Prof. Dr. Arıca sözlerine şöyle devam etti:
‘’Artık ürettiğimiz teknolojiler aynı zamanda fiziksel olarak birer parçamız olmaya başlıyor. Yapay zeka teknolojileri gelişirken aynı zamanda siber toplumlar da oluşuyor. Siber toplumların oluşturduğu bu yeni süper organizma, eğitimden hukuka yepyeni sistemleri de beraberinde getiriyor. Yapay zekada 2000’li yılların başından itibaren derin öğrenme algoritmalarında yaşanan gelişmeler, büyük veride ve hesaplama gücündeki artışla birlikte problem odaklı yapay zeka yaklaşımlarının geliştirilmesi yapay zekayı bugün hayatımızın bir parçası haline getirdi.
Artık günümüzde yapay zekada belirli bir görevi icra eden sistemler geliştirilmiş durumda. 2030’larda içinde bulunduğu dünyanın nasıl çalıştığını anlama yeteneğine sahip sağduyulu sistemlerin geliştirilebileceğini öngörüyoruz. 2050’lerden sonra ise yapay genel zekaya sahip, bilinçli diyebileceğimiz, kendi varlığının farkında olan yapay zeka sistemlerinin geliştirilebileceğini düşünüyorum. Ve çok daha ileride süper zeka diyebileceğimiz, insanüstü zekaya sahip sistemlerden bahsedilecek’’.
2030 yılı itibariyle 16–18 trilyon USD değerinde bir yapay zeka ekonomisinin oluşacağını kaydeden Prof. Dr. Arıca 2030 yılına dek her 10 meslekten 6’sında en az yüzde 30 oranında otomasyon olacağını belirtti.
İş yönetimi multidisipliner yaklaşımdan interdisipliner yaklaşıma evriliyor
Ata Holding Genel Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Köklü ise sunumunda yöneticilerin iş yükünü hafifletmek ve karar alma süreçlerinde CEO’lara destek olmak açısından yapay zekadan nasıl yararlanılabileceği konusunda görüşlerini paylaştı.
2020 ve sonrasında şirket yönetimlerinde karar alma süreçlerinin çok daha hızlı ve karmaşık bir boyuta ulaştığına dikkat çeken Köklü, ‘’Yöneticiler için bu mekanizmaları kolaylaştırıcı araçlara ihtiyaç olduğu görülüyor. İşinizi yönetebilmek için bir noktadan sonra içgüdülerinize değil verilere dayalı gelecek tahminleri yapmak zorundasınız. Zira karar verme ve iş akışları son derece karmaşık sistemler. Pek çok parametreyi aynı anda birlikte düşünmek durumundasınız. Bu parametreleri düşünürken aynı zamanda çok disiplinli değil disiplinlerarası bilgi akışıyla hareket etmek zorundasınız. Bir hastanede doktordan hizmet almayı bekleyen bir hasta düşünelim. Bu hasta sadece sağlık hizmeti beklentisi içinde değil aynı zamanda, ameliyat olması halinde finans hizmeti, banka kredisinde sorun yaşarsa hukuk hizmeti gibi farklı alanlardan da hizmet beklentisi içindedir. Bu da yönetimsel açıdan multidisipliner yaklaşımdan çok interdisipliner yaklaşıma ihtiyacınız olduğunu gösteren örneklerden birini oluşturuyor. İnterdisipliner yönetim ve iş yapma biçimine geçiş ise günümüzde yapay zeka kullanmayı gerekli kılıyor’’ diye konuştu.
Büyük şirketlerin yapay zeka üzerine çalışan start-up’lara yönelik çok ciddi yatırımları olduğunu aktaran Köklü, bu yatırımların devamının geleceğini kaydetti. 2025 itibariyle yapay zeka teknolojsinin ekonomik değerinin ciddi boyutlara ulaşacağını ifade eden Köklü, yapay zekanın iş dünyası açısından en önemli bölümünün ise karar destek sistemleriyle ilgili olduğunu belirtti.
Yapay zeka bir kara kutu, bu nedenle yapay zeka etiğine ihtiyacımız var
İş dünyasında yöneticilere destek olacak Yapay Zeka’nın yeni tip liderlik anlayışını nasıl değiştireceğinden bahseden Köklü konuşmasına şöyle devam etti:
‘’Yönetici açısından duygusal zekasının yüksek olması, yapay zekayı işine adapte edebilme becerisine sahip olması, makine- yapay zeka- çalışan arasında iş barışını oluşturma kapasitesi, kaos yönetiminde beceri sahibi olması gibi özellikler yeni tip liderde aranan unsurlar olacak. Yapay zeka aslında iş dünyasında bir kara kutu gibidir. Bu nedenle yapay zekayla ilgili kuralların ve yapay zeka etiğinin baştan itibaren çok iyi belirlenmesi gerekiyor’’.
Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte geliştirmiş oldukları Futurabox yapay zeka uygulamasından da söz eden Tuncer Köklü, Futurabox’ın yapay zeka tabanlı bir iş planlama, karar ve destek sistemi olduğunu belirtti.
Çok geniş bir senaryo dahilinde, her türlü veriyi modelleyerek, veriye dair her bir boyutun şirket performansı (ciro/trafik/kar vb.) üzerindeki etkisini anlamlandırıp çözüm önerisi sunan bir yapay zeka uygulaması olan Futurabox, gelecek tahminleriyle müşteri memnuniyet parametrelerinin işletme performans kriterleri üzerindeki etkisini ortaya koyuyor ve yöneticilere gelecek hedeflerine ulaşmaları yönünde doğru adımlar atmaları yönünde tavsiyelerde bulunuyor.
Açık Seminer’in tamamını izlemek isteyenler için video link:
https://www.youtube.com/watch?v=CICaT3O1x5g